Friday 25 May 2012

Gambar Usahawan & Produk 

Gambar Usahawan 

Professor Kikunae Ikeda Nama: Profesor Kikunae Ikeada 

Pendidikan: Universiti Tokyo 

Kejayaan: 1908-Beliau berjaya mengasingkan glutamat daripada    
                   rumpai laut dan mendapati ia mempunyai keupayaan    
                   untuk menyerlahkan rasa makanan.                   
                 
                  Penemuan beliau telah diperkenalkan di pasaran dalam   
                  bentuk penambah perisa AJI-NO-MOTO yang   
                  bermakna Pati Citarasa (secara saintifik, ia dinamakan 
                  Monosodium Glutamat, atau singkatannya MSG)
        
                                                                    1961-AJI-NO-MOTO dijual di lebih daripada 100 
                                                                    negara,  dan 15 kilang Ajinomoto yang berada di seluruh 
                                                                    dunia membekalkan kira-kira satu pertiga daripada 1.5 

                                                                    juta tan Monosodium Glutamat di pasaran dunia.

Produk

Runcit
Selama lebih 40 tahun, Ajinomoto (Malaysia) Berhad meningkatkan dan mengembangkan jenama baru demi membekalkan perencah dan ramuan perasa pelbagai variasi kepada rakyat Malaysia. Hari ini, kami terus berkembang, baik dari segi kepelbagaian produk mahupun kualiti. Kami sentisa berusaha untuk menawarkan produk serta perkhimatan yang inovatif, menurut piawaian dan berkualiti tinggi.





Industri
Ajinomoto (Malaysia) Berhad mempunyai perencah-perencah berfungsi yang bernama “TENCHO.” Produk-produk “TENCHO” digunakan meluas dalam industri pemprosesan makanan seperti pengeluar makanan mi segera, perencah, makanan snek, sos, makanan terproses and sebagainya.

No comments:

Post a Comment